2007. február 27.

Gyerekjátszó, pihenő, és a grillező

A közeli általános iskolában ült össze szerdán, február 14-én a lakókból és kerttervezést segítőkből álló kupaktanács, hogy véglegesítse a Magdolna negyed egyik udvarának terveit.

A fényképen látható, hogy jelenleg a házban kis elszigetelt, körülkerített részek vannak. A lakókkal való beszélgetések elején világossá vált, hogy ehhez a rendszerhez nem ragaszkodik senki, készek rajta változtatni. Az új kert egységes képet fog alkotni, a háziak közösen élvezik majd adottságait, a kialakított helyszíneket - gyerekjátszót, a pihenőt, a sütőhelyet, a növényeket.

A középre álmodott grillezőnek saját ülőhelyek kellenek. A kert közepén álló fa kifágását preferálók céloznak rá, hogy szerintük erre a célra éppen megfelelnek a fából készült tuskók. A Gang csapatnak fáj a szíve a szép fáért. Elhatározták, hogy szakembert keresnek fel, aki segít eldönteni, megmenthető-e a közel 50 éves fa, amely gyökereivel az egyik földszinti lakó parkettáját fenyegeti. A megbeszélésen Adri felsorolja érveinket, hogy milyen sok port, koszt gyűjt össze egy ilyen fa, lombjának párologtatása mennyire jótékony az udvar levegőjére nézve, illetve milyen törvényi szabályozások védik életét.

A kertre vonatkozóan az első felvetés egy kocka alakú gyep kialakítása volt, de néhány színes kertes könyv átlapozása után hamar elmozdult a társaság egy zeg-zugosabb irányba. Az egyik lakó bölcsen megállapítja, hogy "szabad kertet kell csinálni", hiszen "az egyenes formájúra kialakított kertekbe fél az ember bemenni".

A társaság ezen kívül futórózsát álmodik a falra, amely felkúszik az emeleti erkélyekre is. Egyetértenek abban is, hogy az út burkolata se legyen egyhangú, inkább ívesen kanyargó. Hosszan taglaljuk, hogy milyen növények kerüljenek a megújuló udvarra, a kedvencek között ott van az orgona, japán cseresznyefa, és fügefa is.

"A grillezőnél kellene beiktatni a fűszernövényeket" ébred rá az egyik résztvevő. "Hát persze, hogy közel legyenek a főzéshez!" Szavait morajló helyeslés fogadja. "Egyből mindenki leszalad majd az illatokra!" mondja mosolyogva a kert végében lakó néni.

A készen legyártott grillező helyett a Gang csapat a saját magunk által készített mellett érvel, amely ár szempontjából, illetve az "amit maga csinál az ember, azt jobban is szereti" elvet követve javasoljuk. Lerajzoljuk, fontolgatjuk, hogyan is kivitelezhető a fontos berendezés.

A homokozó maradjon a falnál, ott ahol most is van. A szemközt lakó apukának kreatív ötlete támad, a homokozó mellett polcos megoldást javasol a falra a játékoknak. Gerendákat tudunk szerezni a homokozó szegélyéhez, a kedves földszinti néni pedig hullámosra faragásukat veti fel.

A jó hangulatban, röpke két óra alatt következő témákat sikerült szisztematikusan átrágnunk: helyszínek, növények, berendezések és teendők. Kitűztük a tavaszi időpontokat, mikor is legyen a feltörés, földmunka, takarítás, megvalósítás, illetve ki milyen konkrét feladatokat vállal be.

Nincsenek megjegyzések: