2008. május 21.

Udvari kertkerekedő az Újlipótvárosban

Az Újlipótvárosban több udvari kert kerekedik. Van, ahol az utcára is ültettek, egy másik lakóközösség pedig a kert mellett feleleveníti a belső játszóteret, s bárki bemehet -portaszolgálatuk van -, aki kisgyermekével játszani megy.
A Radnóti utca egyik udvara a Zöld Levél Program keretén belül 2007 őszén nyert pályázatot. A térben néhány fa és cserje, illetve apró cserepes kezdeményezések alapján könnyen elképzelhető volt további betonok felverése, udvarrészek zöldítése.
Udvarterv
Az udvar drótkerítéssel van elválasztva másik négy lakóház udvarától. A kert tervezése során felmerült, hogy a szomszédos négy udvarral egyetemben készülhetne egy nagyobb, az összes, az öt udvarral egybenyíló kert, hiszen remek belső ligetet lehetne belőle varázsolni.

Míg a házban, a kertet kezdeményező pár szervezte a lakosság bevonását és a Kertészeti Egyetem kerttervező hallgatói segítségével az udvarzöldítő igényeket, további udvarok bevonásához külső segítségre volt szüksége.

Kert lehet itt is

A szervezésben az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy kitartóan beszéljünk a kertről: lehet kert, csak el kell képzelni. Valljuk be, hogy bár sokan remeknek tartják az ötletet, ez újszerű kezdeményezés a mai világban, ahol a legtöbb tér számunkra előre „el van készítve”, ahol újra eszünkbe kell jussanak a belső terek, hogy egyszerre csak a szomszédokkal felnőtt játszótérként, közösségi térként tekintsünk udvarunkra.

Lépcsőházi pletyi

Általában a véletlenszerű lépcsőházi találkozásokkor mindenkinek tetszett az ötlet. Rengeteget számítottak a személyes beszélgetések, a lakólátogatások, a folyamatos tájékoztatás.

Két-három hónap telt el, mire a kert híre nemcsak egy szórólap erejéig, hanem lehetőségként érződött az udvarokban, mire kialakult, hogy ne csak udvari koordinátorok, hanem a lakók nagyobb százalékban érezzék magukénak a kert ügyét. Volt, ahol ez hamarabb megtörtént, itt viszont sokkal több a lakás a házakban, ráadásul öt házzal számoltunk.
Újlipótvárosi udvarlakó
Kerti parti és metszőbuli

A kezdeményező Radnóti udvar kerti partit szervezett, amire meghívtuk az öt udvar minden kedves lakóját. Ilyen alkalmakkor válik a sokféleképpen értelmezhető lépcsőházi felhívás és plakát kivitelezendő valósággá.

Körülbelül 50 ember jött el, az öt udvar lakói és a környékbeli, szintén kertet építők is benéztek. A helyi lakók kézzel gyártott lampionokkal készültek, vashordókban raktak tüzet a padlásról lekerült falimlomból, házi receptekből terülj-terülj asztalkám lett, és az odaérkezőket friss grillhusi illata fogadta. A gyermekektől a nagymamákig minden korosztály jelen volt.

Kerti parti egy februári estén
Az alkalom kicsalogatta a szomszédos négy udvar lakóinak lelkes tagjait, akik jelezték, hogy az ő részükön is szeretnének kertet. Az egyik udvarból egy fiatal, agilis házaspár vette kezébe a szervezést.

Az újonnan csatlakozó pár egy metszőbulit szervezett az udvarokra, hogy összehozzák a csapatot, tájékoztassák és felmérjék az igényeket.

Ebben a kertben is a lakókkal együtt készült a terv az ő igényükre alakítva: hogyan keltsük életre a betonpadokat, a gesztenyefa alá mit lehet ültetni, amire nyáron le lehet huppanni? Ki, mivel tud hozzájárulni akár időben, akár barkácsolásban. A kerttervező is részt vett a metszőbuliban, a fényképen a kisfia látható.

Április és május heteiben elkészült a két udvar kertje, mindkét udvarban több hétvégét szántak rá a lakók.

Itt is belső közösségi tér alakul, ahol az együttműködés látható és láthatatlan formái ugyanolyan fontosak, mint a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések: