2008. július 14.

Esőszüret

A gondos esővízgyűjtés 8 alapelve
Hogyan gyűjtsünk be minden esőcseppet kertünk számára?


1. Kezdd a terület alapos és türelmes megfigyelésével!
Használd az érzékszerveidet, hogy kitapasztald merre, és hogyan folynak a vizecskék. Merre mozdulnak könnyen, hol ütköznek akadályba. Használd azokat az ösvényeket, amiket már kitaposott az esővíz.

2. Kezdd a vízgyűjtő területed legmagasabb pontján és haladj a víz nyomában lefelé!
A víz a mélyebb pontok felé mozog. Kezdd az irányítást a legmagasabb pontokon, ahol még kicsi a víz mennyisége és sebessége. Használd ki a gravitáció hajtotta mozgást.

3. Kezdd kicsiben!
Dolgozz a természet tempójával, így mindent meg tudsz valósítani, amit elképzeltél, és a hibák kijavítására is lesz időd. Sok apró lépés sokkal hatékonyabb, mint egy nagyszabású projekt, ha az a célod, hogy egy olyan érzékeny rendszerrel dolgoz, mint a vizek mozgása.

4. Lassítsd, terítsd szét és szivárogtasd a talajba a vizeket!
Bátorítsd az esővizet a kiszemelt területeken a helyben maradásra. Ne engedd, hogy hirtelen lezúdulva lemossa a talaj értékes, tápanyagokban gazdag felszínét. Sétáltasd meg, hogy legyen ideje szép lassan beszivárogni, ott ahol neked jó.

5. Mindig tervezd meg a túlfolyás útját, és úgy irányítsd, mint egy patakot!
Az extra nagy esőkre számítva mindig biztosíts utat és begyűjtést a túlfolyó vízmennyiségnek.6. Maximalizáld a növényborítást!
Hozz létre élő szivacsot, így az összegyűjtött vizeket az utolsó cseppig felhasználhatod.
A burjánzó növények segítségével a talaj vízfelvevő képessége is javul, hiszen a növények lombjukkal is rengeteg esőt felfognak, késleltetve a csapadék talajba jutását.

7. Használd ki a Természet összefüggéseit, építs be minél több funkciót!
Úgy építsd a rendszered, hogy minél több vizet képes legyen megkötni:
- A szárazabb magaslatok ösvényként funkcionálhatnak.
- Csatlakoztass esővízgyűjtő tartályt a csatornára, ebből locsolhatsz és a vízdíjad is alacsonyabb lesz.
- Növényekkel természetes módon szigetelheted, hűtheted a házat a forró nyári napokon.
- Kerted virágai méhek számára biztosítanak táplálékot, akik cserébe aranyszínű mézről és a növények beporzásával a Természet megújulásáról gondoskodnak minden tavasszal.
- A fák, bogyós bokrok kiváló madárvendéglők és -szállodák, természetes koncertteremmel megajándékozva téged.


8. Folyamatosan értékeld újra a rendszert, figyeld a visszajelzéseket!
Figyeld meg, hogyan működik a terület. Kezdd elölről az első alapelvvel. Tedd meg a szükséges módosításokat, használd a már összegyűjtött ismereteidet.A felsorolt elvek alapot adnak a sikeres esővízgyűjtés megvalósításához. Minden tájon alkalmazhatóak. Az összes alapelvet használnod kell – nem csak a kedvenceidet –, hogy kibontakoztasd a terület összes potenciálját. Az alapelvek együttesen erősítik a sikert, csökkentik a hiba lehetőségét. Képessé tesznek arra, hogy stratégiádat a legmegfelelőbben alkalmazd az adott területre. Az elvek mindig ugyanazok, de a konkrét stratégia minden területen más és más, hiszen a természet csodálatosan bonyolult rendszerével próbálsz együttműködni...

A kezdeményezés Amerikából indult: http://www.harvestingrainwater.com/index.php

Nincsenek megjegyzések: