2008. július 29.

Budapest madarai

1. zöld küllő 2. tőkés réce 3. vörös vércse 4. barázdabillegető 5. gyöngybagoly 6. csóka

1. szajkó 2. macskabagoly 3. sarlósfecske 4. szarka 5. örvös galamb 6. vörösbegy 7. tengelic 8. zöldike


1. füsti fecske 2. mezei veréb 3. széncinege 4. házi rozsdafarkú 5. kék cinege 6. seregély 7. molnár fecske





1. balkáni gerle 2. csicsörke 3. fakopáncs 4. barátposzáta 5. dolmányos varjú 6. erdei pinty 7. feketerigó



Budapest madárkáiért sokat tehetünk!
A madárvédelem legegyszerűbb módja a téli etetés, amivel különösen az apró testű énekesmadarakon segítünk. Olajos magvaknak, sótlan szalonna daraboknak, gyümölcsöknek örülni fognak, azonban kenyérrel ne kínáljuk őket, attól elpusztulhatnak.
Fontos szabály, hogy az etetés rendszeres legyen egész télen: egy kiürült etető hirtelen időjárás változásnál az etetőre szokott madarak pusztulását okozhatja!
Madárvendéglőt ültethetünk is kertünkbe: a futórózsa, madárberkenye, galagonya, kökény, magyal, fekete bodza, vadszőlő, mogyoró, tűztövis, díszcseresznye, madárbirs stb. terméseit szívesen fogyasztják a madarak.
Sokat segítünk madárkáinkon macskabiztos madáritató kihelyezésével, ez főleg nyáron fontos.
Másik lehetőség szállás biztosítása: sűrűn elágazó cserjék, fenyők, tuják, ház falára futó növények kiváló fészkelőhelyet nyújtanak. Lehetőség szerint válasszunk őshonos fajokat!
Mesterséges fészkeket, odúkat is készíthetünk, ehhez kérjük szakember segítségét, vagy nézzünk utána szakkönyvekben.

2 megjegyzés:

Csicsörke írta...

A veréb nem mezei, hanem házi, a fakopáncs pedig nagy fakopáncs, csakhogy rendben legyenek a dolgok, hamár a Google elsőként dobja ki az oldalt a "Budapest madarai" keresőszókra. Egyébként jó, kis, képes összefoglaló, amelyhez gratula!

Unknown írta...

Köszönöm a szerkesztőknek, mert így hozzá passzolhatom a kis állathoz a nevét és családtagjaimnak és ismerőseimnek is pontosan el tudom mondani, milyen madarakat látok nap mint nap a kertben.